top of page

Lente - Ostara - Pasen

Bijgewerkt op: 19 jun. 2023

Hoera, je zou het bijna vergeten in deze Corona crisis, maar gelukkig is het wél lente intussen! Pasen komt eraan, alles begint te groeien en te bloeien. Hier thuis vieren wij de jaarfeesten op de "heidense" manier, volgens het ritme van de natuur. Het begin van de lente vieren wij als Ostara. Genoemd naar de godin van de dageraad / lente. (afgeleid van het Oosten, daar waar het licht vandaan komt / de zon opkomt.) Zij symboliseert de komst van het licht na de donkere wintermaanden en het aanbreken van het vruchtbare seizoen, het ontkiemen van de zaden, energie. Dag en nacht zijn nu even lang (21 maart), waarna de dagen langer worden naarmate we dichterbij de zomer komen. Geheel in Keltische stijl én kleuter beleving leggen we ook fairy food neer. Iets zoets voor de feeën en elfjes in de tuin stemt ze vrolijk en blij. En de jongste vindt het geweldig om 'voor de elfjes' wat neer te leggen en de tuin mooi te versieren. Ook de vogeltjes gaan weer nestelen en worden extra verwend: we halen gezonde zaadjes (niet de kant en klare mixen met vooral onkruidzaden, maar bio zonnebloempitten, rozijnen voor de merels, pinda's, halve appel of peer, mais, bessen), en verse maden. Feest voor de merels en mezen! (sorry maden, iets met de kringloop van het leven....)

Alles staat in het teken van nieuw leven / nieuw begin / kleren uitzoeken / zomergarderobe samenstellen / grote schoonmaak in huis / ramen lappen en kristallen ophangen om de zonnestralen te verwelkomen. Huis reinigen met palo santo wierookhout. Heerlijk!

En natuurlijk knutselen in de stijl van Pasen en de lente. Bloembolletjes en bloemen in huis halen. Eieren verven met natuurlijke kleurstoffen, zelf eiersalade maken, boontjes zaaien in doorzichtig glazen potje en kijken hoe het groeit, tuinkers zaaien en als het klaar is, knippen en samen met een beschuitje met suiker en wat citroensap opeten. Op mijn Pinterest staat een Ostara bord bomvol leuke ideetjes en afbeeldingen: https://nl.pinterest.com/duizendhout/ostara-lente-pasen/54 weergaven

Comments


bottom of page