top of page

Tarieven

Mijn tarief voor gastouder dagopvang is € 7,45 per uur per kind.

Dit is inclusief biologisch eten en drinken.
(Dit uurtarief is exclusief gastouderbureau-kosten. Deze kosten liggen ongeveer tussen de 45 en 60 euro per maand, afhankelijk van uw (oa. financiële) situatie en welk gastouderbureau u kiest.)
Matchpunt hanteert bijvoorbeeld een tarief van € 45,- per maand.

Wilt u voor uw kind een tas meegeven met:
* luiers en luierdoekjes
* reservekleding in de juiste maat
* evt. moeder- of poedermelk
* favoriete knuffel en speen als uw kind hieraan gehecht is.

Ik werk als gastouder met een vast aantal uren per maand, die berekend worden als volgt:
aantal af te nemen uren per week x 52 weken per jaar = ….. : 12 maanden in een jaar
Het aantal af te nemen uren per dag is 8,5 uur.  

Dus tussen 9.00 – 17.30, ook al heeft u maar opvang van 9.00 – 14.00 bijvoorbeeld nodig.
Dit omdat de kindplaats voor een volle dag voor u gereserveerd wordt.

Maandelijkse uren en tarief zijn dan als volgt
voor 1 dag opvang per week:

8,5 uur per week x 52 weken = 442 : 12 = 36,8 uur x € 7,45 

€ 274,16 per maand (plus gastouderbureaukosten)

voor 2 dagen opvang per week:

17 uur per week x 52 weken = 884 : 12 = 73,7 uur x € 7,45 

€ 549,07 per maand (plus gastouderbureaukosten) 

Voor 3 dagen opvang per week:

25,5 uur per week x 52 weken = 1326 : 12 = 110,5 uur x 7,45

€ 823,23 per maand (plus gastouderbureaukosten)

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maak vooral een proefberekening op de site van de Belastingdienst, u krijgt vaak (veel) meer dan de helft terug met kinderopvangtoeslag!

Kijk hieronder bij tips even voor de tip om de uren ruim naar beneden af te ronden voor u ze doorgeeft aan de Belasting voor de kinderopvangtoeslag. Ik neem ook wel eens een weekje vrij namelijk en dan bestaat de kans dat u aan het eind van het jaar minder uren opvang hebt afgenomen dan u hebt doorgegeven aan de Belasting. En dan moet u kinderopvangtoeslag terugbetalen misschien. U kunt beter terugkrijgen omdat achteraf blijkt dat u meer uren hebt afgenomen dan u heeft doorgegeven aan de Belastingdienst.

Ziekte en vakantie-uren van uw kind betaalt u door, net als mijn vrije dagen. (Check goed in de alg. voorwaarden welke nationale (zoals bv. Kerst) en enkele niet-nationale (zoals bv. oudjaarsdag) vrije dagen dat zijn!) Mijn eigen vakanties en evt. ziektedagen worden die maand of de maand daaropvolgend van uw urenaantal afgetrokken en betaalt u uiteraard niet. (Tenzij mijn vakantie in de uwe valt.) In de algemene voorwaarden staan alle precieze definities.

Ik werk samen met twee gastouderbureau's, te weten Matchpunt en 4kids.

Een gastouderbureau ziet oa. toe op de kwaliteit van de gastouder en fungeert onder andere als ‘kassa’ voor de betalingen tussen vraagouder en gastouder. Onderling zijn er ook nog verschillen als gratis EHBO cursus voor u als ouder, diverse workshops en soorten begeleiding. Inschrijving bij een gastouderbureau is overigens niet verplicht, behalve als u kinderopvangtoeslag van de Belastingdienst wilt ontvangen.

De maximale vergoeding voor gastouderopvang voor 2024 is € 7,53 per kind per uur.  (gastbureaukosten + uurtarief van de gastouder)
Kinderopvangtoeslag in 2024 extra verhoogd | Nieuwsbericht | Rijksoverheid.nl

Wat u uiteindelijk precies terug krijgt van de Belasting aan kinderopvangtoeslag is afhankelijk van uw (gezamenlijk) inkomen en samenstelling van uw gezin.

Daarnaast is de hoogte van de kinderopvangtoeslag vanaf 2023 niet meer afhankelijk van het aantal uren dat de ouder werkt. Alle werkende of studerende ouders ontvangen tot 230 uur per maand kinderopvangtoeslag. Ook voor voor- en naschoolse opvang bij de gastouder (BSO).


 

Tips:
- voordat u de kinderopvangtoeslag aanvraagt bij de Belastingdienst, vraag bij het gastouderbureau even goed na wat het uurtarief precies wordt in uw geval. Het uurtarief wat u opgeeft aan de Belastingdienst bestaat namelijk uit mijn uurtarief plus de maandelijkse gastouderbureaukosten (welke omgerekend worden naar het uurtarief voor uw specifieke situatie.)

- bij het aanvragen van de kinderopvangtoeslag kunt u het beste het het jaarlijkse aantal uren flink naar beneden afronden. Ik neem vaak wel een aantal vrije dagen per jaar op. Deze betaalt u meestal niet door (check de algemene voorwaarden) en worden dan in mindering gebracht op uw maandelijkse aantal uren. Als eind van het jaar blijkt dat u minder uren hebt afgenomen dan u heeft doorgegeven, moet u toeslag terug betalen. Mocht u méér uren hebben afgenomen dan doorgegeven is dat gunstiger, dan krijgt u geld terug. Vandaar de tip om het aantal uren flink naar beneden af te ronden.  Vraag dit ook goed na bij het gastouderbureau én de Belastingdienst voordat u het aantal uren bepaalt en opgeeft!


Op de site van de belastingdienst kunt u meer informatie vinden over kinderopvangtoeslag.
U kunt hier een
proefberekening maken om te kijken wat u terug krijgt aan kinderopvangtoeslag.
Ook op de site van de
overheid kunt u info vinden over dit onderwerp.

bottom of page