top of page
Foto van schrijverZonnester Kinderopvang

Herfst - Mabon - Samhain - Michaëlsfeest

Bijgewerkt op: 26 okt. 2020

Met Mabon - het herfstfeest - vieren we de laatste oogst-tijden en is er (nog) overvloed. Overvloed om te delen, maar ook om vooruit te plannen en een deel van deze overvloed te bewaren voor de winter. Dag en nacht zijn nu even lang. In de herfst trekt de natuur zich terug, de bladeren vallen van de bomen, dieren bereiden zich voor op de winter. En ook wij mensen trekken ons terug in ons huis, maken het gezelliger, stoken de kachel weer op en maken ons klaar voor de koude winter. Dit terugtrekken, niet alleen fysiek maar ook mentaal, vergt soms moed. Wat zijn jouw lichte én je donkere kanten? Wat durf je (nog niet) onder ogen te komen, te evalueren en wellicht te veranderen deze periode? Zodat je in de lente weer kunt opbloeien met dit nieuw verworven inzicht, een nieuwe levensles die je hebt getackled. Mabon is de tijd om rustiger aan te doen, kritisch naar je (wellicht te volle) agenda te kijken, minder energie te verspillen en na te denken over de veranderingen die plaatsvinden of die je wilt realiseren.

Samhain is het Keltische feest. Nu begint het Keltische nieuwjaar. De sluier tussen onze wereld, de levenden, en de dodenwereld is op 31 oktober dun zo geloofden zijn. De overledenen worden geëerd en herdacht tijdens All Hallow's Eve / Halloween / Allerheiligen.

Met kinderen is het leuk om deze herfstperiode te symboliseren door bv de laatste appelen te plukken van de boom en daar moes of sap van te maken. Bramen plukken en er jam te maken. Of fruit te drogen zodat je er in de winter een voedersnoer van kan maken. Dat wat er gesnoeid moet worden in de tuin te verzamelen op een plek achterin de tuin, zodat egels en andere dieren daar een holletje kunnen maken. Samen met papa en mama je kamer (en het huis) opruimen, zuiveren met heilighout of wierook. Klaar en schoon voor de winter! Spelenderwijs kun je je kind uitdagen moedige spelletjes te doen. Durf je tijdens een boswandeling over die dunne gevallen boomstam te lopen, te klimmen in een boom? Een dier op te pakken wat je stiekem best nog eng vindt? Zonder papa en mama een nachtje logeren? Iets eten wat je nog niet eerder hebt gehad? (Een lekker recept vond ik op de site van de Parcivalschool in Arnhem.) Recept St. Michael’s Bannock

Ingrediënten: * 180 gr. gerstebloem * 180 gr. havermeel * 180 gr. roggemeel * 135 gr. bloem * 1 theelepel zout * 4 theelepels baking soda * 625 ml karnemelk * 3 eetlepels honing of bruine suiker * 2 eieren * 250 ml. slagroom * 4 eetlepels gesmolten boter

Meng de gerst, haver en rogge. Voeg bloem en zout toe. Mix de karnemelk met de baking soda en voeg dit mengsel bij het meel. Roer de honing erdoor. Doe het op een met bloem bestoven werkblad en kneed het goed door. Voeg evt. nog wat karnemelk of bloem toe.

Verdeel het deeg in tweeën en rol elk deel tot een cirkel van 20 cm doorsnee ( ongeveer 1 cm dik) Verwarm een grillpan of een koekenpan.

Meng ondertussen de eieren, room en gesmolten boter. Smeer één van de bannocks in met het eimengsel en doe hem met de ei-zijde naar beneden in de pan. Als de onderzijde bruin is, smeer dan de bovenkant in met eimengsel en draai de bannock om. Herhaal dit smeren en bakken tot elke zijde drie keer gebakken is. Doe hetzelfde met de andere bannock. Serveer warm met boter en honing.

De aartsengel Michaël staat symbool voor deze tijd. Het verhaal van Michaël en de draak helpt ons eraan herinneren wakker te blijven voor onrecht en dit te bestrijden met moed. Ridder Joris is de aardse equivalent van Michaël en symboliseert moed en kracht hier op aarde. Het lied wat mijn kinderen op school leren staat hieronder "Zie hier ridder Joris rijden" Vooral mijn jongste kan dit vól overgave zingen, met krachtige gebaren en ogen vol vuur. Heerlijk om te zien!


34 weergaven

Comments


bottom of page