top of page

Wichtelen - lief zijn voor elkaar in donkere dagen

Bijgewerkt op: 19 jun. 2023Ken je de Scandinavische traditie van wichtelen? Ik doe het soms ter vervanging van schoen zetten. Het gaat om het verhaal dat het wichtelmannetje (een "Tomte") - een lief huiskaboutertje - kleine klusjes in huis doet 's nachts, of kleine kadootjes verstopt. In de decembertijd kun je met je gezin lootjes trekken. Voor degene die op je lootje staat, doe je een paar weken lang kleine dingen. (Traditioneel is het lootjes trekken op 11 nov. en tot 1 december wichtelen - dan begint de Adventstijd. Ook kun je vanaf 1 dec tot Kerst wichtelen, maak je eigen traditie.)


Je kunt het ook op een andere manier vormgeven door een klein kaboutertje te gebruiken wat je achterlaat bij het wichtelklusje. Degene die het wichtelmannetje dan vindt, mag wichtelen voor de volgende. Zo rouleert het spelenderwijs en is het verrassings-elemenent ook erg leuk. Ook spreekt het kleine kinderen nog meer aan dan lootjes trekken doordat je met een kabouterpopje werkt. Je blijft wat meer in de sprookjessfeer. (vergelijkbaar met ons Sintfeest. Je gaat ook geen lootjes trekken met jonge kinderen, dat komt pas later als ze niet meer geloven.)


Op welke manier je het ook vormgeeft, de boodschap blijft hetzelfde.

Wat extra liefde en warmte in donkere dagen.

Vroeger lazen wij trouwens het boek van Astrid Lindgren over Tomte Tummetot, een lieve huiskabouter. (zie voor een afbeelding van Tomte een illustratie uit dit boek)


Dit wichtelen kan van alles zijn. Een whatsapp-je met lieve woorden - een reepje chocolade in de broodbak - een mooie kaart per post versturen - een warme kruik in bed klaarleggen - een zelfgebakken koek bij de koffie - een mooie gevonden steen - een klein klusje doen dat nog ligt te wachten - een spontane knuffel - bedenk het maar ...


De kracht van kleine kadootjes en warme gebaren kun je natuurlijk het hele jaar inzetten en zorgen voor verbondenheid en vrolijkheid binnen je gezin / werkplek / vriendengroep / buren. Hoe mooi in deze tijd!


212 weergaven

Comments


bottom of page