top of page

Sint Nicolaas - de Noordse herkomst

Bijgewerkt op: 29 jan.

Vanavond is het pakjesavond, een ontzettend leuke traditie voor kleine kinderen. Die koppies als de zak voor de deur gezet wordt en alle kadootjes uitgepakt worden, heerlijk! Pepernoten, banketstaaf, chocoletters en chocolademelk erbij en de warme omhullende sfeer is wat mij betreft compleet. Inmiddels is ook mijn jongste niet meer 'gelovig' dus de magie is er wel wat vanaf, maar nog steeds ontzettend leuk omdat de oudste twee nu ook gedichten en surprises kunnen maken. Onze Sint-avonden krijgen dus een iets andere twist vanaf nu, maar minstens zo leuk.

De herkomst van deze Sinterklaas-traditie heeft vele verhalen, de bekendste is natuurlijk het verhaal van de bisschop van Myra. Maar mijn favoriet is de Germaanse versie.


Sinterklaas wordt dan gezien als oppergod Odin of Wodan. Odin reed op een acht-benig wit paard, Sleipnir geheten, de schimmel van Sinterklaas zou daarnaar kunnen verwijzen. Odin is ook de god van de dichtkunst, verwijzend naar de Sinterklaas-rijmpjes. En komen de runen-letters bij hem vandaan, de traditie om elkaar chocoladeletters te geven wellicht. De twee raven van deze Noordse oppergod, Huggin (gedachte) en Munnin (geheugen) vliegen over de wereld en brengen verslag uit aan Odin, dit doet uiteraard denken aan de Pieten van Sinterklaas. De wortels, tekeningen, etc die kinderen in hun schoen stoppen 's avonds, lijken op de offers die mensen vroeger brachten aan de goden.

Vroeger had Piet - Zwarte Piet - een andere rol dan nu. Tegenwoordig is de roetveeg Piet meer een acrobaat, en een lieve clown. Maar vroeger werden de kinderen bang gemaakt met het verhaal dat Zwarte Piet je meenam in de zak naar Spanje als je stout was geweest. Hij droeg een roede om een pak slaag uit te delen. In oude verhalen kwam ook altijd een boeman voor, om de kinderen bang te maken en te waarschuwen voor onheil zodat ze zouden luisteren naar hun ouders. Gelukkig heeft Piet deze rol inmiddels niet meer en ziet zijn gezicht er ook niet meer zo pikzwart en stereotype uit.


Met de gastkindjes heb ik de Ostheimer Sinterklaas seizoenstafel klaargezet twee weken geleden, en héél veel lekkere pepernoten gebakken vorige week. Pakjesmiddag met mijn eigen kinderen is al gevierd, dus vanmiddag ruim ik met de gastkindjes Sinterklaas weer op en maken we plaats voor de kerstboom.


Dag Sinterklaasje, tot volgend jaar!

24 weergaven

Comments


bottom of page