top of page

van dril tot kikker!

Bijgewerkt op: 19 jun. 2023

Ieder jaar sta ik te popelen tot ik kikkerdril bij de buren kan halen! Zo leuk om de ontwikkeling te zien van dril tot kikkervis, tot dikkopje, tot minikikkertje. Ook de kinderen vinden het prachtig om dit van dichtbij mee te maken. Spelenderwijs educatief bezig zijn, maar stiekem vind ik het zelf ook veel te schattig!


Helaas merk ik het ook aan mijn eigen kinderen: stadskinderen krijgen toch een stuk minder natuurbeleving mee dan kinderen die opgroeien op een boerderij of middenin de natuur. Ik probeer ze zoveel mogelijk te betrekken in de magische dingen die gebeuren in de tuin, in de natuur. Ze mogen helpen met kikkervisjes stukjes komkommer en watervlooien voeren, en als het mini-kikkertje zijn zet ik ze terug in de vijver waar ze vandaan komen. De kindjes spelen veel met de plastic figuurtjes van dril tot kikker, overgehouden aan mijn tijd als schooljuf ;-) Ook boekjes van "Kikker en zijn vriendjes" lees ik dan vaak voor, geweldige verhalen zijn dat! Hoe verzorg je nou zo'n bak met kikkervisjes? Is helemaal niet zo moeilijk. Wekelijks het water verversen, liefst met minimaal 2/3 vijverwater omdat er dan algen en kleine beestjes inzitten en geen "bewerkt water" zoals uit de kraan. Maar in geval van nood, kan zelfs 100% kraanwater ook wel. Doe er echter wel flink wat waterpest / waterplanten in. Daar eten ze van / verstoppen ze zich in / zorgt voor zuurstof in het water / etc. Er moeten dus wel planten in!


De eerste week als ze nog heel klein zijn eten ze vooral het dril op (niet weggooien dus, tenzij je ziet dat het gaat bederven. Maar als het goed is, is het opgegeten / opgelost met een week) Daarna eten ze graag van schijfjes komkommer (zonder schil, daar komen ze niet doorheen) en schijfjes champignon. Doe er slechts een paar dunne in en kijk even hoe snel ze het op hebben. Geef liever om de twee dagen een paar nieuwe schijfjes dan veel in één keer. Het bederft snel namelijk en maakt het water gauw troebel en onleefbaar voor de kikkervisjes. Ook haal ik zelf nog wel eens een zakje watervlooien bij de dierenwinkel als ze groter zijn. Leuk om te zien ook in de bak!


Tegen de tijd dat de eerste kikkervisjes achterpoten krijgen (kan soms wel 2 maand duren als je huis niet zo warm is) leg dan wat drijvende stukjes boomschors bv in het water. Tegen de tijd dat ze 4 pootjes krijgen moeten ze af en toe ergens op kunnen zitten zodat ze uit het water zijn. Anders verdrinken ze, raar genoeg....


Als ze echt mini kikkertjes zijn en je ze er eentje vaak uit het water komen, dan wordt het tijd om deze te vangen in een glas water en gauw uit te zetten. Je houdt ze dan niet lang meer in leven namelijk. Ze hebben nu vliegjes en ander eten nodig wat alleen buiten te vinden is. Dus dan begint het: iedere dag 1 of een paar uitzetten net zolang tot ze allemaal "groot" zijn.



46 weergaven

Comments


bottom of page