Deze week mag ik mijn werk als gastouder weer fulltime oppakken. Ik mis de kinderen, wil ze graag weer zien en hun vrolijke energie voelen! Hoe fijn de rustige tijd ook was de afgelopen weken. Ik heb kunnen opladen, en mijn positie in deze Corona-tijd kunnen innemen, mijzelf en de kinderen veilig en stabiel gehouden. Niet teveel laten leiden door angst, maar herpakken en daarna gezond verstand, ratio en intuïtie gebruiken.
Maar hoe pak ik het straks weer op met de gastkindjes? We hebben elkaar lange tijd niet gezien, zullen weer even moeten wennen aan de hectiek en elkaars energie. Ik verwacht bij de één geen toestanden, en bij de ander zal ik misschien iets voorzichtiger moeten zijn / goed moeten aanvoelen waar het kind behoefte aan heeft. En vooral, zo gewoon als mogelijk weer oppakken. Ik heb héél, héél even gedacht aan mondkapjes, maar ik denk dat dat meer vervreemding teweeg brengt dan dat het echt zal helpen tegen de verspreiding van virussen en bacteriën. Mimiek is zo belangrijk om mensen te kunnen "lezen". Geen gezichtsuitdrukking kunnen zien is voor veel mensen geen fijn en veilig gezicht, laat staan voor kinderen.
Wat is een veilige hechting eigenlijk?
Het begint met de relatie van kind naar verzorger(s) toe. Dat kunnen de vader / moeder zijn, andere familieleden, maar ook de leerkracht, buren, gastouder, etc. Veilige hechting houdt in dat een kind zich veilig voelt om deze speciale relatie aan te gaan met mensen. Zich vrij voelt om zich te uiten, basisveiligheid en nabijheid te zoeken bij iemand. Dit is nodig om zich te ontwikkelen tot een emotioneel stabiel volwassen persoon. Hoe wij als volwassenen met kinderen omgaan is een spiegel, een leerproces wat zij kopiëren. Voorbeeldgedrag en opdoen van eigen ervaringen zijn cruciaal voor het latere leven. Een netwerk van opvoeders - familie én niet-biologische opvoeders - zijn van groot belang voor een kind. Niet voor niets is het spreekwoord "it takes a village to raise a child"
Een veilig gehecht kind heeft vertrouwen in zichzelf, andere mensen, en de buitenwereld, durft op ontdekkingstocht te gaan, experimenteert en komt terug bij de volwassene als het hulp of troost nodig heeft. Als de volwassene dit geeft, kan het kind daarna verder op zijn ontdekkingstocht en deze ervaringen maken een kind tot een stabiel emotioneel mens. Een kind - ieder mens eigenlijk - heeft het nodig om gezien, gehoord en begrepen te worden.
Wat houdt dit concreet in voor baby's - dreumesen en peuters qua veilige hechting?
* Hoewel de volwassenen anderhalf meter afstand zullen houden, neem ik de tijd voor afscheid nemen bij kinderen die dat nodig hebben. Zeker voor de kinderen die dat al deden vóórdat de coronatijd aanbrak. Het is niet de bedoeling om ineens deze routine te doorbreken en te verwachten dat er bij de deur direct en abrupt afscheid wordt genomen. De ouder mag mee de tuin in waar wij als volwassene afstand kunnen houden en het kind langzaam kan wennen weer, met speelgoed kan spelen. Waarna ik als verzorger de rol overneem van de ouder op een rustige manier. Uiteraard werken we nog steeds wél, net als voor coronatijd, naar een steeds korter wordend afscheid. Maar in stapjes.
* Als gastouder ben ik de vaste persoon / enige opvoeder op opvangdagen.
Dat maakt het oppakken van de routines wellicht makkelijker en sneller vertrouwd.
* Uiteraard is anderhalve meter afstand bij de verzorging van kleine kinderen niet haalbaar. En absoluut niet wenselijk. Een aai over de bol, troosten wanneer het pijn heeft, luiers verschonen, samen spelen, dat kun je niet overslaan en afstand houden.
* Ook het ophalen van de kinderen gebeurt in de tuin, waar het makkelijker is voor de volwassenen om afstand te houden. Het kind kan dan naar zijn vader / moeder lopen en de overdracht kan op afstand, gewoon mondeling plaatsvinden zoals we dat gewend waren. Tasje staat klaar op de tuintafel en kan zo meegenomen worden door de ouder. Superfijn en handig dat het mooi weer is nu en de tuin zo als veilige breng- / ophaalplek gebruikt kan worden.
Ik heb er alle vertrouwen in en ben dankbaar dat we met deze - en andere, waaronder hygiëne protocollen (véél schoonmaken meerdere keren per dag oa.) - weer aan de slag kunnen in de opvang. Om de wereld die zo plots veranderd is weer een beetje "normaal" door te laten gaan, in ieder geval voor de kinderen. Kom maar door met het mooie weer en de vrolijke kinderstemmen in de tuin!
Comments